W kuchni irlandzkiej jak i w polskiej tradycyjnie królują ziemniaki. Przywiezione zostały one z Ameryki pod koniec XVI wieku, obecnie Irlandczycy spożywają je niemal przy każdym posiłku.
Wiele tradycyjnych irlandzkich potraw składa się, z ziemniaków, często podawane są razem pod kilkoma postaciami. Serwuje się je jako tłuczone, gotowane w mundurkach, puree, placki, ciastka i zupy ziemniaczane. Żadnego Irlandczyka nie dziwi kanapka z chipsami czy puree ziemniaczane z frytkami.
Większość narodowych kuchni ma jakąś wersję placka ziemniaczanego. Tradycyjne irlandzkie placki ziemniaczane to boxty. Do ich zrobienia używa się jednocześnie surowych jak i gotowanych ziemniaków. Są one smażone na patelni lub na blasze nad paleniskiem. Irlandczycy kiedyś o nich ułożyli rymowankę, którą po polsku można by wyrazić w wolnym tłumaczeniu tak: "Boxty na blasze, boxty smażone; tej co ich nie robi, nie wezmę za żonę".
Boxty pochodzą z północnych i zachodnich regionów Irlandii, z prowincji Ulster, a w szczególności z hrabstw Mayo, Sligo, Donegal oraz Fermanagh, Longford, Leitrim i Cavan. Istnieje wiele różnych przepisów, ale wszystkie zawierają drobno starte, surowe ziemniaki i wszystkie są serwowane smażone.
Składniki:
400 g (ok 3 szklanki) surowych ziemniaków startych na tarce
400 g (ok 3 szklanki) purée ziemniaczanego (mogą być resztki z poprzedniego dnia)
250 g (2 szklanki) mąki pszennej
2 jajka
2 łyżki chudego mleka
60 ml (1/4 szklanki) oliwy z oliwek lub oleju do smażenia
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Starte ziemniaki wymieszać z mąką w dużej misce. Następnie dodać purée i wyrobić wszystko na jednolitą masę. W oddzielnej misce wymieszać jajko z mlekiem i dodać do ziemniaków. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na rozgrzaną oliwę na średnim ogniu łyżką nakładać ziemniaczaną masę, formując placki.
Smażyć z obu stron na złoty kolor przez ok 3 do 4 minut na stronę. Osączyć na papierowym ręczniku rozłożonym na talerzu. Podawać na ciepło. Na wierzch można posypać startym żółtym serem.
Irlandzkie placki smakują inaczej niż nasze tradycyjne polskie placki ziemniaczane, mi swoim smakiem przypominają trochę nasze polskie kopytka. Ale są pyszne. Polecam!
Smacznego!
Tekst i foto: Agnieszka Chwaja



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz