Strony

piątek, 22 lipca 2011

Shepherd's Pie

Shepherd's Pie jest to nazwa irlandzkiego mięsnego ciasta, składającego się z mięsa mielonego i puree z gotowanych ziemniaków. Odmianą tego dania jest Cottage Pie.

Shepherd's Pie czy Cottage Pie to tak naprawdę to samo, z jedną różnicą: Irlandczycy wolą je zrobić to z mielonego mięsa jagnięcego a Anglicy z mielonego mięsa wołowego. Irlandczycy to danie nazywają Shepherd's Pie, a Anglicy - Cottage Pie.

Termin "Cottage Pie" jest znany od 1791 roku kiedy ziemniak został uznany jako roślina jadalna dostępna dla ubogich. Cottage w języku angielskim oznacza chata czyli skromne mieszkanie dla rolników. Termin "Shepherd's Pie" pojawił się dopiero w 1870 i od tego czasu jest on używany jako synonim "Cottage Pie", niezależnie od tego, czy głównym składnikiem jest mięso wołowe czy baranina.

Na początku przepisy w książkach kucharskich zalecały do przygotowania użycie resztek pieczonego mięsa wszelkiego rodzaju, oraz puree z gotowanych ziemniaków ułożonych na spodzie jak i na wierzchu potrawy.

Istnieje obecnie popularna tendencja, że do przygotowania Shepherd's Pie wykorzystuje się baraninę lub jagnięcinę, gdyż pasterze związani są z hodowlą owiec, a nie bydła. Może to być jednak tylko etymologia ludowa.

Składniki
1/2 kg wołowiny (ja zrobiłam opcję wegetariańską używając zamiast mięsa - quorn)
1 cebula posiekana
1-2 filiżanek warzyw - marchewki, selera naciowego, kukurydzy, zielonego groszku
1 kg ziemniaków
6 łyżek masła
1/2 szklanki bulionu wołowego
sól, pieprz, inne przyprawy do smaku


Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, dodać 2 łyżki masła i rozgnieść na puree. Gdy ziemniaki są ugotowane, stopić 4 łyżki masła na dużej patelni i zeszklić cebulę na maśle na średnim ogniu.
Następnie dodać marchew i seler naciowy, dusić do miękkości z cebulą ok. 10 - 15 minut. Na koniec dodać kukurydzę i groszek oraz mięso, przyprawić solą i pierzem, wlać pół szklanki bulionu i gotować bez przykrycia na małym ogniu przez 10 minut.


Przełożyć usmażone mięso z warzywami do naczynia żaroodpornego, na wierzch położyć puree z ugotowanych ziemniaków, widelcem formując wzór.


Piec w piekarniku w temperaturze ok. 180 stopni przez 25-30 minut, do uzyskania złotego koloru.


Zapiekanka bardzo pyszna polecam!

Tekst i foto: Agnieszka Chwaja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz