Francuzi wymyślili zupę cebulową, ale dopiero Irlandczycy, aby nadać jej własny szczególny smak, do przepisu dodali ciemne piwo. Guinness i Murphy, tradycyjne irlandzkie piwo dodane do zupy daje jej nie tylko obfity głęboki kolor, ale również unikalny, słodowy smak.
Zupa cebulowa to jedna z bardzo prostych potraw, które można podać jako codzienny posiłek po ciężkiej pracy. Może śmiało być również podane jako danie wykwintne. W okresie zimy taka potrawa jest jak najbardziej wskazana gdyż pomaga w podtrzymaniu odporności.
Cebula ma właściwości bakteriobójcze, usuwa nadmiar wody z organizmu, pobudza wydalanie moczu, łagodnie obniża podwyższone ciśnienie krwi, pobudza apetyt przyśpieszając wydzielanie się soków trawiennych. Niewątpliwą zaletą jest fakt, że zupa cebulowa to ta potrawa, którą przygotowuje się bardzo szybko.
Irlandzka zupa cebulowa
Składniki:
• 2 łyżki masła
• 3 duże żółte cebule, obrane i pokrojone
• 2 duże czerwone cebule, obrane i pokrojone
• 4 szalotki, mielone
• 2 ząbki czosnku
• 2 liście laurowe
• 1 łyżeczka suszonej bazylii
• 1 łyżeczka suszonego tymianku
• 1 łyżka ciemnego brązowego cukru
• 3 szklanki bulionu
• 1 kubek Guinnessa lub innego ciemnego piwa
• sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
• 4 kromki chleba
• 1 szklanka startego sera żółtego
W dużym rondlu na średnim ogniu, stopić masło, dodać wyciśnięty czosnek. Po kilku minutach dodać cebulę, szalotki i gotować przez 12 do 15 minut, aż cebula stanie się miękka, ale nie rumiana.
Następnie dodać liście laurowe, bazylię, tymianek, brązowy cukier, bulion i piwo. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum i gotować pod przykryciem przez 25 do 30 minut, aż cebula będzie miękka. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ugotowaną zupę przelać do naczynia żaroodpornego, ułożyć na wierzch kromki chleba i posypać startym żółtym serem. Piec klika minut do rozpuszczenia sera. Podawać na gorąco.
Polecam wszystkim ten przepis, warto go spróbować aby skosztować smak tej zupy. Jest on zupełnie inny od tradycyjnej zupy cebulowej której ja nie lubię a irlandzka zupa cebulowa bardzo mi zasmakowała.
Smacznego!
Tekst i foto: Agnieszka Chwaja






Wyglada smakowicie! ...jeszcze nie jadlam a mam ochote :-)
OdpowiedzUsuńTo zapraszam Marysiu do Cork na degustacje :)
OdpowiedzUsuńTrzymam Cie za slowo :-)
OdpowiedzUsuńok :) ale jeszcze pamiętam, że masz coś zdegustować z Piotrka kuchni :)
OdpowiedzUsuńNo ja jak najbardziej tez pamietam :-)
OdpowiedzUsuń