Dla smakoszy kawy w Irlandii najpopularniejszym, zaraz po Irish Coffe, jest przepis na Baileys Coffee.

Baileys jest to irlandzki likier stworzony na bazie śmietanki i whiskey, z dodatkiem wanilii i kakao. Zawiera 17 % alkoholu. Został stworzony przez Gilbeys w Irlandii, ponieważ poszukiwano do wprowadzenia na rynek międzynarodowy typowego irlandzkiego likieru na bazie whiskey. Chciano aby odzwierciedlał on tradycyjną irlandzką umiejętność hodowli bydła oraz destylacji. Proces tworzenia produktu rozpoczął się w 1971 roku a w 1974 r. Baileys został wprowadzony po raz pierwszy na rynek irlandzki. Obecnie marka ta stanowi 55% eksportu produktów alkoholowych Irlandii.
Mleko potrzebne do produkcji likieru jest wybierane z ok. 1,5 tysiąca farm na których znajduje się 40 tysięcy wyselekcjonowanych krów. Zwierzęta przynajmniej 9 miesięcy w roku przebywają na świeżym powietrzu i karmione są czterema rodzajami trawy. Pochodzące od nich mleko trafia do produkcji likieru najpóźniej 36 godzin po dojeniu. Zużycie mleka na produkcję likieru Baileys składa się na 5% rocznego zużycia mleka w Irlandii i sięga 4,5 miliona litrów.
Trzykrotnie destylowana whiskey używana przy produkcji likieru pochodzi z najstarszej w Irlandii, 400-letniej destylarni w Bushmills. Whiskey, z j. gaelickiego "woda życia", została po raz pierwszy destylowana przez mnichów prawie 1000 lat temu. Najstarsza zachowana licencjonowana destylarni whiskey na świecie otrzymała królewską licencję od angielskiego monarchy Jakuba I w 1608 roku.
Oryginalność likieru Baileys polega na procesie łączenia śmietanki z whiskey. Stosuje się w nim modyfikowany olej roślinny, który pozwala na stworzenie emulsji i uniemożliwia rozwarstwieniu się whiskey ze śmietanką. Alkohol w whiskey wystarczy, aby zakonserwować śmietankę w likierze bez użycia innych konserwantów. Wyjątkowy smak Baileys uzyskuje się dodając na końcu procesu produkcji aromat czekoladowy, kombinację ziaren kakaowca, wanilii, cukru oraz karmelu.
Z tym wyjątkowym likierem uzyskamy przepyszną, podawaną na gorąco kawę z lekką pianką.
Skład:
25 ml likieru Baileys
150 ml gorącej świeżo parzonej kawy o aromacie Baileys
25 ml mleka lub słodkiej śmietany
1 łyżeczka syropu irish cream
cukier brązowy
Wykonanie:
Do szklanki wlewamy likier, podgrzewamy mleko, dodajemy syrop irish cream i ubijamy pianę z mleka. Ubite mleko przelewamy do szklanki z likierem i na koniec dodajemy zaparzoną kawę.
Polecam! :)
Tekst i foto: Agnieszka Chwaja
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz